Nordic Walking

Chůze s hůlkami, severská chůze, nordic walking (NW) – to vše jsou názvy, se kterými se  můžeme setkat. Tento druh sportu přišel z Finska a začíná získávat na oblibě i v našich  krajích. Dnes už chodec s hůlkami nikoho nepřekvapí. Doba, kdy se okolojdoucí podivovali  “kde máte lyže” je již historií a s holemi můžeme potkávat čím dál více lidí.    

Popularitu si NW získává jistě i tím, že je vhodný téměř pro všechny výkonnostní i věkové  kategorie a je finančně nenáročný. Zároveň nám rychle zlepšuje kondici a opora hůlek  dodá jistotu i seniorům s omezením, po úrazech atd., kteří si na jiné sporty netroufnou. 

NW je dynamická chůze s hůlkami, používaných k odpíchnutí (odrazu), při které  aktivujeme celé tělo a zároveň odlehčujeme našim kloubům. Za předpokladu použití  správné techniky jej lze doporučit seniorům jako velmi vhodnou pohybovou aktivitu.    

Vybavení 

Jedinou větší investicí jež nás čeká jsou hole, proto věnujme jejich výběru pozornost.  Velmi často se setkáme se záměnou NW holí za hole turistické (trekingové). Ty nám ale  neposkytují možnost odrazu (a tím zapojení horní poloviny těla), ale pouze oporu.  Pomohou nám tedy zvládnout kopec, ulevit při chůzi s těžkým batohem, ale neumožní  nám odraz z hůlky, tedy hlavní prvek NW – dynamickou chůzi. Rozdíl mezi hůlkami na NW  a těmi turistickými najdeme především v rukojeti. Na těch správných najdeme na rukojeti  rukavičku, kterou si navlékneme na zápěstí, madlo je subtilnější a hůlky jsou většinou lehčí  a neodpružené. Oproti tomu turistické hole mají masivnější madlo s poutkem a bývají  teleskopické a odpružené.  

U holí můžeme najít paralelu s lyžařskými. Na běžky používáme stejně jako u NW hůlky  odrazové a na sjezdovky pak hůlky spíše pro oporu a stabilitu, čili podobné turistickým.    

Správné techniky NW samozřejmě dosáhneme pouze s hůlkami k tomu určenými.    

Pozor i na výšku hůlek, měly by být nastaveny tak, aby ruka v lokti svírala pravý úhel,  případně i trochu větší. Kvalitnější hůlky si kupujete na míru a měl by vám s výběrem  poradit odborník. 

Dbáme také na kvalitu obuvi, obujeme si nízké trekingové nebo běžecké boty s měkkou  podrážkou. Nikdy nenosíme kotníkové, jež brání rozsahu pohybu v kotníku. Oblečení pak  volíme prodyšné, funkční a ideálně více vrstev. Vyplatí se vyrazit bez zavazadel (batoh,  taška přes rameno), maximálně doporučujeme ledvinku s kapsou na lahev s vodou a  malou svačinku. 

Přínosy chůze s hůlkami 

  • zapojuje svaly celého těla, při dobré technice posilujeme oproti chůzi bez hůlek  svaly zad, ramen a celých horních končetin  
  • zlepšuje držení těla  
  • zmírňuje zátěž kloubů dolních končetin  
  • redukuje hmotnost (spalujeme o cca 20% více než při chůzi bez holí)   • posiluje srdeční a dýchací systém  
  • intenzitu a vzdálenost můžeme volit dle aktuálního zdravotního stavu   • radost z pohybu v přírodě, možnost vyrazit s přáteli a popovídat si 

Technika, chyby, intenzita 

Intenzitu nám neurčuje ušlá vzdálenost, ale síla odrazu. Není tedy nezbytně nutné lámat  rekordy v ušlých kilometrech. Do těla si můžeme dát na své obvyklé trase tím, že zesílíme  odpich a zvýšíme tempo.  

K pochopení techniky doporučujeme vyhledat kvalifikovaného instruktora, případně shlédnout volně dostupná videa na internetu. Základní chybu, kterou vídáme je  zapichování hůlek příliš vpředu před tělem, zvedání hůlek, zvedání ramen nebo naopak  velmi malý pohyb trupu. Občas lze vidět i chybnou koordinaci pohybového stereotypu, kdy  nedochází ke střídání ruka/noha, ale obě končetiny jdou zároveň.  

Základní pravidla 

  • chodidlem došlapujeme na patu, odvineme chodidlo a dynamicky se odrazíme ze  špičky  
  • hlava vytažená temenem vzhůru, ramena nezvedáme, bradu nepředsunujeme   • při došlapu je koleno přední nohy pokrčené  
  • ramena se pohybují  
  • hůlka se zapichuje mezi patou přední a patou zadní nohy  
  • odraz z rukavičky, hůlku zatlačit do země a po odrazu vypustit (nedržet hůlku  křečovitě)  
  • tělo je v mírném náklonu dopředu (v kopci více)  
  • při chůzi z kopce opatrně na zapletení hůlky pod nohy, tělo vzpřímené, váha do pat  

text: Kristina Hovorková s využitím zdroje www.severskachuze.cz 

tel.: 777 176 713 Kristina 

email: lzeithaml@centrum.cz Láďa